Ferd gir Fjord Line medvind i seilene

Ferd utvider porteføljen og går inn i fergeselskapet Fjord Line. – Det å få inn en eier med slik kompetanse som Ferd representerer er særdeles verdifullt for oss, sier styreleder Peter Frølich i Fjord Line.

4. november 2015 ble det kjent at Ferd investerer 200 millioner kroner i Fjord Line. Dette har skjedd gjennom en såkalt rettet emisjon. Ferd har tegnet seg for 40 millioner aksjer i selskapet til 5 kroner per stykk, noe som styrker selskapets soliditet og likviditet vesentlig. Den rettede emisjonen gir Ferd en eierandel på 21,6 prosent.

God timing
– Ettersom Fjord Line er et privateid selskap, og ikke børsnotert, har vi gitt et frivillig tilbud til alle minoritetsaksjonærer i selskapet. En del av disse har vært med lenge, og har ikke tidligere hatt anledning til å selge. Vi har fått signaler om at flere av disse vil akseptere vårt tilbud, sier Kristian Eikre, leder for Ferd Special Investments, som anslår at Ferds eierandel vil være på minst 30 prosent rundt årsskiftet.

Sammen med Senior Investment Manager Håkon Glimstad Kristiansen i Ferd Capital, har Eikre hatt ansvaret for sonderingene og forhandlingene med Fjord Line. Ferds bakgrunn for investeringen er blant annet tro på videre passasjervekst i fergebransjen.

I tillegg har Fjord Line nylig inngått forlik med sin argeste konkurrent, Color Line, etter en langvarig tvist om fergeruten mellom Sandefjord og Strømstad. Fergeselskapet har dessuten klart å løse oppstartsproblemene til de to nye og moderne gassfergene, M/S «Stavangerfjord» og M/S «Bergensfjord», som ble satt i drift i henholdsvis 2013 og 2014.

– Vi tror timingen for denne investeringen er god. De nye fergene er operative med stabil drift og det er ikke lenger flere tvister som tynger selskapet. Fjord Line kan dessuten vise til god passasjervekst i 2015, en trend vi håper og tror vil fortsette inn i 2016. Vi har også fått et svært godt inntrykk av ledelsen. Vi har tiltro til det de har gjort, og på det de skal gjøre fremover, sier Kristiansen.

Hard konkurranse
På Østlandet er Fjord Line trolig mest kjent for ruten mellom Sandefjord og Strømstad, som har vært i drift siden sommeren 2014. Men på Vestlandet er Fjord Line en stor og kjent aktør, og selskapet har røtter helt tilbake til 1880. Advokat Peter Frølich har vært styreleder siden 1995, og kjenner historien godt.

– Det er ingen hemmelighet at Color Line er vår skarpeste konkurrent. De er en profesjonell aktør med flott tonnasje, men vi har hatt noen tøffe feider opp gjennom årene. Vi har vært som en «lillebror» som har fightet tilbake, med blanke våpen, sier Frølich.

At selskapet nå har fått Ferd med på laget, ser han på som en stor anerkjennelse. Det gir også selskapet store muligheter for videre vekst i fremtiden.

– En ting er Ferds forretningsmodell, profesjonalitet og kapitalstyrke. Selskapets bedriftsfilosofi, særling når det gjelder sosial entreprenørskap, treffer oss også svært godt, sier Frølich.


 Les hele saken i Ferdmagasinet her.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.