Ferd Invest satser på sikrere biler

Ferdmagasinet 02-14 Ferd Invest satser på sikrere biler Alexander Miller og Lars Christian Tvet

En hovedtrend de siste årene er at bilkjøperne vil ha sikrere biler. Ferd Invest har tjent gode penger på svenskbaserte Autoliv og finske Nokian – to selskaper med produkter som øker trygghetsfraktoren, og som begge er ledende på sine områder.

– Rask teknologiutvikling kombinert med økende sikkerhetsbevissthet har gjort at de fleste bilene som selges nå har langt mer sikkerhetsutstyr enn for bare få år siden. Og sikkerhetsutstyret har på sin side fått vesentlig høyere teknologiinnhold enn før, sier Alexander Miller, direktør for Ferd Invest.

Ferd Invests hovedstrategi er å finne frem til gode enkeltselskaper med stort potensial for vekst. Dette er bakgrunnen for at forretningsområdet gjennom flere år har investert i svenskbaserte Autoliv, som er verdens største leverandør av sikkerhetsutstyr til bilindustrien, og i det finske bildekkonsernet Nokian.

Stor andel av verdensmarkedet
– Autoliv har en andel på mer enn 20 prosent av det raskt voksende verdensmarkedet for aktiv sikkerhet, med stadig mer avanserte systemer av sensorer, radar og datautstyr. Og for det obligatoriske passive sikkerhetsutstyret, som setebelter, airbags og sikkerhetsratt, er markedsandelen hele 37 prosent, sier Millers kollega Lars Christian Tvedt, porteføljeforvalter i Ferd Invest.

Så har da også Autoliv klart å opprettholde god og vedvarende vekst over tid, med en solid driftsmargin på rundt ni prosent.

– Dette bidrar til at kursene øker jevnt og trutt, og mer enn markedet. I de årene vi har hatt aksjen i porteføljen har selskapet vært en solid bidragsyter til at Ferd Invest har nådd sitt uttalte mål om å slå markedet, sier Alexander Miller.

Verdensledende på vinterdekk
Den andre stjernen blant Ferd Invests bilrelaterte investeringer er finske Nokian Tyres, best kjent for sine dekk under varemerket Hakkapeliitta. Nokian er verdensledende på vinterdekk, og står sterkt i mange markeder for andre dekktyper. Noe av produksjonen skjer i Finland, med det meste lages i dag i Russland.

– Dekkene selges utenom bilprodusentene – det vil først og fremst si vinterdekk og dekk til erstatning for slitte originaldekk. Og marginene for spesialdekk og i ettermarkedet er vesentlig høyere enn ved salg direkte til bilfabrikker, sier Tvedt – og legger til at godt veigrep under skiftende forhold kan være forskjellen mellom liv og død, og at gode dekk derfor er en viktig sikkerhetsfaktor.

Tid for å kjøpe
Nokian ikke er uberørt av konflikten mellom Russland og Ukraina og usikkerheten denne har medført. Omstridte finske skattekrav, svak rubel, samt renteøkning sviktende bilsalg i Russland har også bidradd til at Nokians resultatutvikling fra 2012 til 2013 ikke var god.

– Dette har gitt seg utslag på Helsingfors-børsen. Man kan vel si at kursene har tatt seg en pust i bakken, men vi regner med at aksjen henter seg inn igjen etter hvert, og at den vil bevege seg videre oppover. For en langsiktig investor som Ferd er en periode med svakere kurser for Nokian først og fremst en god mulighet til å kjøpe seg ytterligere opp, sier Alexander Miller, som har tro på en grunnleggende sunn utvikling for selskapet i årene som kommer.

Les hele artikkelen her.

 

 

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.