Nedgang på børsen, nye muligheter for Ferd Invest

803.jpg
Ikke nervøs: Alexander Miller mener aksjemarkedet er tilbake i mer normale tilstander etter en ekstremt lang periode med stabil oppgang.
Et tøffere og mer ustabilt aksjemarked er ikke nødvendigvis en ulempe for Ferd Invest. Det er i slike tider investorer med kompetanse og evne til langsiktighet får vist hva de er gode for.

Man skal ikke ha fulgt mye med i børsnyhetene de siste månedene for å ha fått med seg at det har vært dramatikk. På Oslo Børs har StatoilHydro hatt sitt største fall noen sinne, i Stockholm falt elektronikkgiganten Ericsson 25 prosent på én dag. Fra New York og London kommer illevarslende meldinger om rystelser etter misligholdte amerikanske boliglån. Og nær sagt samtlige av verdens aksjeindekser har gått mer ned enn opp.

Ikke nervøs
Alexander Miller, direktør for Ferd Invest, er likevel ikke nervøs, til tross for at han har hovedansvaret for nærmere tre milliarder kroner investert på Oslo Børs og Stockholmsbörsen.

– Aksjemarkedet er preget av volatilitet etter en ekstremt lang periode med stabil oppgang. Jeg ser det slik at vi nå er tilbake i mer normale tilstander – samtidig som jeg har liten tro på at vi står overfor et virkelig alvorlig tilbakeslag, sier Miller. Konjunkturene er litt svakere, men han ser ingen bobletendenser av den arten som utløser krakk, og med forbehold for det amerikanske lånemarkedet er det få alvorlige usunnhetstrekk i bildet.

– Børsen har i det store og hele steget i takt med veksten i selskapenes inntjening; nå faller den på samme vis. I begge tilfeller får vi overreaksjoner – men overreaksjoner er nå engang en del av aksjemarkedets natur, sier han.

Mer krevende
Nedgang og volatilitet innebærer imidlertid at de enkle pengene er tjent, nå er det blitt krevende å gjøre det godt på børsen. Og dette ser ikke Alexander Miller nødvendigvis som en ulempe for Ferd Invest, som har som definert mål å slå indeksene for Oslo Børs og Stockholmsbörsen.

– Det er jo i nedgangstider man har de beste kjøpsmulighetene; utfordringen er å velge de riktige selskapene. I en generell og langvarig oppgangsperiode kan de fleste tjene penger. Nå er det blitt farligere for den som ikke vet hva han gjør, eller som driver investeringsvirksomheten som en venstrehåndsaktivitet. Dette er forhåpentligvis en fordel for oss, sier Alexander Miller – og understreker at de tre medarbeiderne i Ferd Invest har et kompetansemiljø rundt seg som mange misunner dem.

– Med den kunnskapen og erfaringen som er samlet i Ferds øvrige forretningsområder, konsernledelse og stab, skal det godt gjøres at vi kommer ut for en bransje eller problemstilling der ikke noen i huset kan gi oss gode råd, sier han.

Langsiktighet
Alexander Miller mener også at Ferds langsiktighet er en suksessfaktor, og trekker frem investeringen i teknologiselskapet Kongsberg Gruppen:

– Her har Ferd vært en av de større finansielle investorene gjennom en årrekke; i tillegg har Ferds finansdirektør John Giverholt engasjert seg som styremedlem. Nå har vi fått uttelling for tålmodigheten. I år har selskapet doblet verdien, blant annet etter et markedsgjennombrudd i USA, sier Miller. Han mener denne utviklingen er det morsomste som har skjedd i porteføljen i år, og samtidig er et godt eksempel på hvordan Ferd-systemets kombinasjon av langsiktighet, tålmodighet og vilje til involvering gir resultater.

Kule
Men om Ferd Invest primært satser på selskaper der utviklingen bestemmes av faktorer selskapet selv er herre over, så sier man så visst ikke nei til å gjøre kule på en kjapp handel. Som med den maritime seismikkaktøren Eastern Echo:

– Det tok nøyaktig en uke fra Eastern Echo ble tatt opp til notering på Oslo Børs til olje- og gassteknologiselskapet Schlumberger satte i gang en oppkjøpsprosess. Ferd Invest var fjerde største aksjonær – og kunne glede seg over 25 prosent verdistigning på én dag da vi realiserte aksjene. Det kan jo være greit å skumme fløten av noen børskometer også, sier Alexander Miller.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.