Russiske realiteter

Ferdmagasinet 04-14 Russiske realiteter, Alexander Miller

Rubel i fritt fall i takt med synkende oljepris, sanksjoner og motsanksjoner i kjølvannet av Ukraina-krisen: Ferd Invest har bare aksjer i norske, danske, svenske og finske selskaper. Men det betyr ikke at forretningsområdet er immunt mot de russiske problemene, forteller Alexander Miller i et intervju med Ferdmagasinet.

– Tre av selskapene der vi har større aksjeposter merker situasjonen i Russland svært godt, enten direkte eller indirekte, og på svært ulike vis, forteller Alexander Miller, direktør for Ferd Invest.

Verst har det gått ut over finske Nokian Tyres, inntil nylig en av stjernene i Ferd Invests portefølje. Selskapet er best kjent for sine dekk under varemerket Hakkapeliitta.

Færre dekk
– Nokian er ikke direkte rammet av de politiske sanksjonene. Men selv om selskapet har deler av dekkproduksjonen i Finland, så lages det meste i Russland. Og det er der Nokian har sitt største hjemmemarked og er markedsledende, sier Alexander Miller. Han legger til at dekkfabrikken er en av landets største eksportører av industriprodukter, og gjør seg merkbart gjeldende i Russlands økonomi. Men bilsalget i Russland er i fritt fall, russerne kjøper færre bildekk og velger billigere varianter. Dette har gitt et kraftig omsetningsfall og dermed synkende børskurser for det finske dekkonsernet.

Russisk politikk
Et mer direkte offer for russisk politikk er CTC Media, som blant annet eier Russlands ledende uavhengige radio- og TV-nettverk.

– CTC representerte en av svært få kritiske stemmer i et land der de øvrige TV-stasjonene er svært regimetro. Dette er nok en hovedårsak til at russiske myndigheter plutselig innførte en regel om at maksimum 20 prosent av aksjene i et medieselskap kan være på utenlandske hender, forteller Alexander Miller.

Dermed gikk verdien av CTCs investeringer i Russland nærmest i null. Dette medførte i sin tur et følbart tap for det svenske medieselskapet Modern Times Group, i Norge best kjent som eier av Viasat og TV3, men også eier av rundt 38 prosent av aksjene i CTC. Og Modern Times Group er godt representert i Ferd Invests portefølje.
 

Relativt glad laks
Men begivenhetene i Russland har ikke bare gitt tap. I begynnelsen av august ble det klart at norsk laks sto på listen over produkter som fikk importforbud i Russland, et russisk mottrekk mot de vestlige sanksjonene. Dette utløste et kursras for lakseaksjer. Særlig falt kursen på lakseoppdretter Marine Harvest, til tross for at selskapet hadde en relativt lav eksportandel til Russland. Og selskapets avdelinger i Chile og på Færøyene var til overmål ikke omfattet av importforbudet.

– Årsaken var trolig en panikk-reaksjon der «alle» ville ut av laks, sier Alexander Miller. Selv hadde han og Ferd Invest nok is i magen til å benytte dette irrasjonelle salget til å kjøpe seg opp i Marine Harvest. Og i tiden som er gått etter dette har selskapet både økt sin eksport til Russland og fått en kraftig oppgang i aksjekursen.

Les hele artikkelen i Ferdmagasinet her

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.