First Cut for Aibel

I vinter startet Aibel byggingen av boreplattformen på Johan Sverdrup i Thailand og i Haugesund. Begge steder ble det første stålkuttet – First Cut – markert med høytidelige seremonier.

– I vår bransje har vi tradisjoner for å markere starten på produksjonen. Dette er spesielt viktig i Thailand, der First Cut er både en religiøs og spirituell markering. Hvis man ikke får velsignet materialene som skal bli en plattform, betyr det ulykke, sier prosjektdirektør Stig Jessen i Aibel.

Velsignet av munkene
En gruppe buddhistiske munker sto for den seremonielle markeringen ved Aibels underleverandør Deeline i Thailand i desember i fjor. De startet markeringen med en tradisjonell buddhistisk messesang, før representanter fra Statoil, Aibel og Deeline serverte mat til dem. I tillegg velsignet munkene både det første stålet som skulle kuttes opp, og representantene fra de forskjellige selskapene.

Ved Deeline-verftet bygges den største av plattformens tre moduler, det såkalte hoveddekket (MSF). Den ferdige modulen vil veie rundt 10.500 tonn, og skal fraktes til Norge for sammenstilling og oppkobling med de to andre modulene høsten 2017.

I Haugesund ble First Cut markert i midten av februar, da maskinen som skal skjære opp stålet til boreplattformen ble startet opp. Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, fikk æren av å starte maskinen som skal skjære opp stålet til boreplattformen.

I sin tale sa ordføreren blant annet: «Som hjørnestensbedrift har Aibel et stort ansvar for byen. Et ansvar for å ivareta arbeidsplasser og tilrettelegge for nye. Det arbeidet har blitt tatt hånd om på en forbilledlig måte.» 

Arbeidet med den siste modulen starter ved Nymos verft i Grimstad i midten av mars. Hele boreplattformdekket skal sammenstilles i Haugesund høsten 2017 og vil veie anslagsvis 22.500 tonn. Plattformen skal etter planen installeres på feltet i 2018.

* * *

Fakta/Johan Sverdrup

* Johan Sverdrup er blant de fem største oljefunnene på norsk sokkel noensinne.

* Feltet skal etter planen være i drift fra 2019.

* Aibel ble i april 2014 tildelt kontrakten for byggingen av boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet. 

*  Boreplattform er Aibels største kontrakt, med en estimert verdi på 8 milliarder kroner.

* Arbeidet styres fra selskapets Oslo-kontor og vil på det meste sysselsett over 3000 medarbeidere.

Last ned Ferdmagasinet her.

 

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.