Proffene overbeviste politikere

Nærmere 400 personer med bakgrunn fra helsetjenesten og offentlige myndigheter, pluss studenter og politikere, deltok da PsykiskhelseProffene og Forandringsfabriken inviterte til inspirasjonsdag om barn og unge i psykisk helsevern 4. november 2015.

Blant disse var statsminister Erna Solbergs nærmeste medarbeider, statssekretær Julie Brodtkorb.

– Mitt første møte med dere i fjor var det desidert sterkeste møte og noe av det viktigste jeg har vært med på som politiker, sa en tydelig beveget statssekretær da hun møtte igjen PsykiskhelseProffene på Sentrum Scene i Oslo.

Senere på dagen inntok helseminister Bent Høie scenen. I møtet med helseministeren fremmet PsykiskhelseProffene tre krav. Det første er at det ikke skal være lov å sette diagnoser på barn når det ikke kan utelukkes at det handler om naturlige reaksjoner på vonde opplevelser. Medisiner må heller ikke komme før eller erstatte tilbud som gjør at de får snakket inn til og gjennom det vonde.

Det andre kravet fra PsykiskhelseProffene er at foreldre ikke må ha automatisk innsynsrett. Flere av proffene forteller om opplevelser der foreldrene har fått vite alt de har sagt i møte med barnevernet. Det har gjort at de mister tillit til de som sier de skal hjelpe, og at de da slutter å være ærlige.

Det siste kravet fra proffene er at de ikke ønsker å være del det planlagte «pakkeforløpet» for psykisk helse, som innebærer at bestemte diagnoser skal utløse et planlagt forløp, med et visst antall timer og fastlagt behandlingsopplegg.

Helseministeren er enig i at pakkeforløpet for psykiatrien ikke kan være en blåkopi av løpet for kreft, men fastholder at dette skal innføres.

– I den videre planleggingen ønsker vi å invitere brukere og pasienter, som vil være likestilt med fagfolk og andre grupper som deltar i arbeidet. Jeg tror dette er en lur måte å løse problemer på, og at løsningen blir veldig god, sier Høie.

Proffene ble allerede samme dag invitert til helseministeren for å diskutere pakkeforløp videre og gi råd på diagnoser og foreldreinnsyn. Proffene kommer til å fortsette å jobbe for at alle barn og unge skal bli møtt av psykisk helsevern med verdiene medbestemmelse, ydmykhet, åpenhet og kjærlighet. Noe de tror kan bli vanskelig i pakkeforløp.

Les hele saken i Ferdmagasinet her.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.