Hardt arbeid gir resultater for Alexandra (18)

Ferdmagasinet 03-2014 Hardt arbeid gir resultater for Alexandra Andresen (18) i stallen

I familien Andresen er Alexandra den yngste. Men i hestesporten er 18-åringen i ferd med å bli den største. Nå drømmer den tredoble norgesmesteren om å erobre verden.

For flere år siden overførte Johan H. Andresen like store eierandeler i Ferd til døtrene. Storesøster Katharina fylte 18 år i fjor. I sommer ble lillesøster Alexandra G. Andresen myndig.

Føler ansvar
Den ferske 18-åringen har reflektert mye over ansvaret som følger med å forvalte verdiene, som familien Andresen har bygget opp gjennom generasjoner. Hun vet at hun er privilegert, men føler samtidig at hun må leve opp til et visst forventningspress.

– Jeg føler et stort ansvar. På en måte tenker jeg at jeg ikke har gjort meg fortjent til dette, samtidig ønsker jeg å bidra til å utvikle Ferd og gjøre det enda bedre. Å finne en måte å gi noe tilbake på synes jeg er vanskelig, sier Alexandra.

– Hvilket forhold har du til penger?

– Det er en nødvendighet, men ikke noe jeg har behov for å bruke i overflod. Det koster penger å drive med hest. Det at familien min har ressurser har gitt meg mange muligheter, spesielt innenfor ridning, fordi det krever mye kapital, sier hun.

Samtidig kan hun bli provosert når andre omtaler idretten hennes som en «rikmannssport», fordi det er ikke nok ha penger for å lykkes.

– Det finnes mennesker som har kommet i verdenstoppen uten å ha en rik familie.  Samtidig har det selvsagt vært en stor fordel for meg å ha en familie som støtter meg på alle måter, sier hun.

– Hvilket forhold har du til sparing?

– Jeg sparer egentlig hele tiden, det har jeg alltid gjort. Jeg sparer når jeg får ukelønn og pengepremier jeg vinner på stevner, eller hvis jeg får penger i gave til bursdagen. Det gjør at jeg kan kjøpe meg noe jeg har veldig lyst på, som en veske eller et par sko, uten å måtte spørre mamma eller pappa om penger.

Inspirert av moren
Interessen for hestesport har fulgt henne hele livet, helt siden mamma Kristin lot henne få ri selv i en alder av tre år.

– Den gang hadde mamma hest på Kongsgården, og jeg ble ofte med henne i stallen. Da jeg var tre-fire år gammel begynte jeg på et knøttekurs. Da fikk jeg ri på bittesmå shetlandsponnier, forteller 18-åringen.

I dag er moren Kristin fast følge når Alexandra deltar på internasjonale stevner. Moren har rollen som «lastebilsjåfør» og sammen suser de gjennom Europa, i en 12 meter lang lastebil med hester og en boenhet. I løpet av de siste årene har Alexandra blant annet konkurrert i Finland, Frankrike, Nederland, Sveits og Italia.

– Jeg ville nok ikke ha startet med hest hvis det ikke hadde vært for mamma, sier 18-åringen.

Solide resultater
Til daglig er Alexandra elev i 3. klasse ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Bekkestua. Timeplanen tar hensyn til at elevene har mye egentrening, og derfor starter ikke skoledagen før klokken 11. Hver morgen trener hun sammen med hestene sine, Belamour (10 år – også kjent som Morris), og Don Massimo (9 år). Etter skoletid er det tid for egentrening. Da trener Alexandra styrke og kondisjon på SATS.

De siste årene har hun ridd som Junior. Nå skal hun opp en aldersgruppe og bli Young Rider, som omfatter alle mellom 18 og 21 år. Deretter blir hun U25, som er en internasjonal mellomkategori, før hun blir Senior som 25-åring.

– Hvor finner du motivasjonen til å jobbe så hardt?

– Suksess motiverer meg veldig! Små hverdagsmomenter betyr også mye for meg. Å få til noe jeg har øvd på i månedsvis er helt ubeskrivelig. Dressurridning er som en dans mellom hest og rytter, hvor alt skal være i harmoni. Når det funker er det helt fantastisk!

Drømmer om OL og VM
Langtidsmålet er klart: Etter å ha fullført videregående, vil hun flytte til Tyskland og utdanne seg til berider. Da vil hun lære å utdanne hester, drive en stall og få kunnskap om hvordan hun kan skape et levebrød av lidenskapen sin. I tillegg er planen å studere økonomi.

– Målet mitt er å delta i OL og VM, og gjøre det bra. I fremtiden er drømmen å ha en stall, hvor jeg avler og utdanner egne hester, og det kommer folk fra hele verden for å kjøpe dem. Jeg vil skape min egen bedrift!

– Kunne du tenke deg å jobbe i Ferd?

– Jeg vet ikke når det skulle ha vært, for jeg har jo lagt opp planene for mange år fremover. Men det er faktisk mange som bruker hester til terapi for barn og unge med forskjellige utfordringer, selv om det er få av dem som er sosiale entreprenører slik Ferd definerer dem. En mulighet er å legge til rette for ridning for funksjonshemmede. En annen idé er å bruke hester for å hjelpe mennesker med psykiske problemer. Det ville vært fantastisk å gi andre gode opplevelser og mestring ved å gi dem samvær med hester.

Les hele intervjuet med Alexandra i Ferdmagasinet 3/2014 her.

 

 

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til post@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.