Sosial entreprenør på humpete vei mot suksess

Ferdmagasinet 02-15 Humpete vei mot suksess Knut Ove Børseth og Edvard Hagunset

Rødt lys. Bremsene på. Tom tank. Historien om Kjør for livet kunne fått en brå slutt for lenge siden. Slik gikk det heldigvis ikke. Nå er den sosiale entreprenøren klar for å erobre verden, skriver Ferdmagasinet i årets sommernummer.

I disse dager kan gutta bak Kjør for livet nyte medvind. De har etablert 25 klubber, inkludert én i Sverige. Nå står resten av verden for tur, etter at Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) har valgt Kjør for livet som «Official Charity Partner». Avtalen innebærer at konseptet skal rulles ut i nærmere 13 land frem til 2017 under navnet «Drive for life».

– Ferd skal ha mye av æren for at vi landet den avtalen. Å være en del av Ferd Sosiale Entreprenører gir oss kredibilitet, sier Knut Ove Børseth. Den tidligere norgesmesteren i rallycross hoppet av en karrière som eiendomsmegler for å kombinere lidenskap for motorsport med å lage et tilbud for ungdom som faller utenfor skolen. Resultatet ble det som i dag er kjent som «Kjør for livet» – et tilbud til barn og unge, som får kjenne samhold, mestring og engasjement gjennom aktivt arbeid med motor, mekking og andre actionfylte aktiviteter.

Opptur og nedtur
Veien til suksess har imidlertid vært lang og humpet siden oppstarten. To pilotprosjekter fungerte bra, men Børseth søkte likevel forgjeves etter penger og støtte – til han 12. april 2011 fikk en plass i porteføljen til Ferd Sosiale Entreprenører (FSE). Da kunne Kjør for livet starte opp klubber i 8-9 kommuner, og fikk masse PR som del av FSE-porteføljen og senere Kronprinsparets Fond

Så kom smellen
– Medaljens bakside var at vi ikke hadde bygget et system som var godt nok for å håndtere den kraftige veksten. Agendaen ble fylt opp med tusenvis av oppgaver vi aldri hadde gjort før.

Den voldsomme oppturen i 2011 og første halvdel av 2012 ble dermed avløst av en solid nedtur i andre halvdel av 2012 og store deler av 2013, forteller Børseth.

Støtende og krevende eier
Utfordringene selskapet sto overfor utløste til dels heftige diskusjoner i styrerommet, der Ferd viste seg som en krevende eier. Daglig leder Edvard Halgunset liker å referere til disse diskusjonene som «action»:

– Det som har vært av temperatur var helt nødvendig, og avgjørende for at vi står så støtt som vi gjør i dag. Uten Ferd hadde ikke Kjør for livet overlevd, sier han.

Forretningsutvikler Øyvind Sandvold i Ferd Sosiale Entreprenører har fulgt selskapet tett gjennom disse årene.

– De fleste sosiale entreprenører opplever nok noe av det samme, men svingningene har vært mye større for Kjør for livet enn for mange andre. Det har gitt dem en solid plattform for mange år fremover, sier han.

Last ned Ferdmagasinet her.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.