Veien til suksess lengre enn planlagt

Ferdmagasinet 01-2015 Veien til suksess lengre enn planlagtIngeborg Omdal Lykseth, Joakim Moen Andersen

Målet for lyk-z & døtre, en av Ferds sosiale entreprenører, er å hjelpe ungdom som har falt utenfor skole og jobb, og å få dem tilbake i aktivitet. Daglig leder og gründer Ingeborg Omdal Lykseth kan vise til solide resultater, fornøyde kunder og økende etterspørsel. Men – det går altfor sakte å vokse videre, forteller hun i et intervju med Ferdmagasinet.

I 2012 ble lyk-z & døtre kåret til Årets sosiale entreprenør, og tatt inn i Ferd Sosiale Entreprenørers portefølje i desember samme år. Selskapet har gjennom flere år utviklet programmet FROG Online Identity, et verktøy som hjelper unge mennesker i alderen 16 til 30 til å ta gode valg for seg selv og sin fremtid.

– Det handler om selvledelse og identitetstrening som gjør deltakerne klare, sterke og trygge på hvem de er og hva de vil. Programmet lærer dem blant annet å forstå sine egne mekanismer rundt angst, hvorfor de velger destruktivt, og hvordan man kan håndtere såkalte tankefeller, forteller Lykseth. Hun er utdannet innen psykiatri og er sertifisert Co-Active coach, og arbeider etter en metode bygget på blant annet nevrofysiologi, kognitive grunnprinsipper og kommunikasjonsteori.

Tilbud til attføringsbedrifter
Lyk-z & døtre har tatt et strategisk valg om å tilby programmet til attføringsbedrifter istedenfor å arrangere kurs i egen regi, slik den sosiale entreprenøren gjorde i begynnelsen. Tanken er å lære opp lokale FROG-trenere, som deretter kan jobbe med ungdom som er innom i attføringsbedriftene. Lykseth hadde kalkulert med å nå ut til 15 slike bedrifter det første året. Det har imidlertid vist seg at halvparten var mer realistisk. En av årsakene er at et innsalg kan ta opptil fire måneder.

– Kundemassen er muligens den tyngste i hele Norge. Attføringsbedrifter har et ekstremt godt innarbeidet system for å levere arbeidsdyktige mennesker til samfunnet. Når de så skal lære seg FROG, innebærer dette en omveltning fra øverst til nederst, sier Lykseth. Hun kan likevel fortelle at ikke en eneste bedrift som er kontaktet har sagt nei takk til FROG.

– Det er bare tregheten som sjenerer meg, legger hun til.

Suksesshistorier å vise til
I dag er FROG implementert i ti attføringsbedrifter. Hver av dem holder tre kurs i året med ti deltakere på hvert, det vil si at 300 ungdommer kurses årlig – så langt. Og lyk-z & døtre har mange suksesshistorier å vise til. Joakim Moen Andersen (24) er én av dem. I Ferdmagasinet forteller han om trøblete fortid som førte til at han mistet all motivasjon. Etter hvert droppet han ut av skolen og levde av strøjobber. I løpet av FROG-kurset lærte han imidlertid å se sammenhengen mellom tanker, følelser og handlinger. Dette hjalp ham med å få til små endringer i hverdagen, noe som over tid gjorde stor forskjell. I dag gjør han det godt innenfor salg, og på sikt vil han kanskje studere psykologi eller bli mental coach.

– Jeg vil lykkes så lenge jeg tar ett steg om gangen. Og ikke slutter å gå, sier han.

Les hele artikkelen i Ferdmagasinet her.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.