Naboisho: Masai-kultur, naturvern og næringsutvikling

1976.jpg
1977.gif
I dag skjer den formelle åpningen av Mara Naboisho Conservancy i Kenya – et Ferd-støttet prosjekt som kombinerer vern av dyreliv, lokal næringsutvikling og økologisk bærekraftig turisme.

– Dette er et banebrytende prosjekt, og helt i tråd med Ferds visjon om å skape varige verdier og sette tydelige spor, sier Johan H. Andresen jr., Ferds eier og konsernsjef.

Naboisho Conservancy skal sikre bevaring av et 250 000 mål stort område i Masai Mara, det kenyanske naturreservatet som sammen med tilgrensende Serengeti nasjonalpark i Tanzania utgjør et av de siste store, sammenhengende fristeder for Afrikas truede dyreliv. Naboisho har sannsynligvis den tetteste løvebestanden i verden, i perioder også av giraffer og elanantiloper, og er sentralt for den store gnu-migrasjonen som er et mektig og tilbakevendende element i Afrikas dyreliv.

Næringsutvikling og masai-kultur
– Området er under sterkt press, blant annet fordi over 70 prosent av masaiene som utgjør lokalbefolkningen lever under FNs fattigdomsgrense. Det er derfor avgjørende at naturvernprosjektet samtidig tar sikte på både bærekraftig næringsutvikling og å styrke masai-kulturen, sier Andresen.

Bak Naboisho Conservancy og arbeidet i Kenya står den norske stiftelsen Basecamp Foundation, etablert i 1998 av Svein Wilhelmsen og Ole Bernt Frøshaug, og med Ferd som mangeårig sponsor. Blant de øvrige støttespillerne er det statlige utviklingsondet Norfund, Strømmestiftelsen og dyreparken i Kristiansand.
 
Partnerskap med lokalbefolkning
– Det som gjør dette prosjektet spesielt er at det gjennomføres i et reelt partnerskap med lokalbefolkningen. De rundt 500 jordeierne i området må avvikle det meste av husdyrholdet sitt, i og med at dette er uforenlig med å bevare området som viltreservat. Til gjengjeld er hver enkelt av dem sikret faste inntekter gjennom en 15-årig leieavtale for jorden. Samtidig skapes lokale arbeidsplasser, blant annet innenfor småskala økoturisme, guidevirksomhet og viltforvaltning, sier Johan H. Andresen.

Prosjektet innebærer også bedre helsevesen, tilgang til ren energi, og ikke minst et tilbud til lokalbefolkningen om mer utdannelse og opplæring. Blant annet finansierer Basecamp Foundation en guide-skole for unge masaier. Stiftelsen samarbeider dessuten tett med økoturismearrangøren Basecamp Explorer, som driver flere små og lokalt tilpassede turiststeder som tilbyr eksklusive safariopplevelser.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.