NMI-investorer besøkte Kenya

Ferdmagasinet 02-15 NMI-investorer besøkte Kenya Foto KLP, Ferd

I mai arrangerte Norsk mikrofinansinitiativ (NMI) for første gang en tur for sine investorer – som dermed fikk selvsyn for hvordan institusjonen bidrar til et bedre liv for tusenvis av kvinner og deres familier.

Turen gikk til Kenya fra 18. til 21. mai, med NMI-leder Arthur Sletteberg i spissen, og Head of Risk Allocation Christian Halvorsen som representant for Ferd.

– Jeg har fulgt selskapet en god stund, men det har hele tiden vært fra møterommet i Oslo. Å komme ut i felt gir en større forståelse av nytten, og mer innsikt i hvordan mikrofinansiering fungerer, forteller Halvorsen i et intervju med Ferdmagasinet. Han sitter i investeringskomiteen i NMI, og er i tillegg vararepresentant for Johan H. Andresen i styret. NM ble forøvrig etablert i 2008 på Andresens initiativ, og er et samarbeidsprosjekt mellom private og offentlige investorer.

Lån til kenyanske kvinner
I løpet av to tettpakkede dager i Nairobi og omegn fikk NMI-investorene se mikrofinansiering i praksis. I Kenya startet NMI med å gi et lån til Kenya Women Finance Trust i 2010, og i 2014 gikk selskapet også inn på eiersiden. Som betydelig eier er NMI representert i styret i mikrofinansinstitusjonen, som startet opp med å gi lån til kenyanske kvinner, og i dag i tillegg tilbyr spareprodukter til de samme kundene.

Bedre livskvalitet
Mikrofinansiering gjør kvinnene i stand til å investere i løsninger, for eksempel vanntanker eller energieffektive ovner, som øker deres fleksibilitet og bedrer livskvaliteten.

– Vi møtte en kvinne som hadde fått låne penger til å kjøpe en svær vanntank, som sto utenfor huset. Ved hjelp av takrenner fikk hun samlet rent drikkevann fra taket når det regnet. Dermed slapp hun å gå fem kilometer hver dag for å hente vann fra en kilde, som ofte var forurenset. Tiden hun sparte brukte hun nå på å selge sko og klær på markedet, sier Halvorsen. En annen kvinne fortalte at hun hadde fått lån til å kjøpe et solcellepanel, som genererte nok strøm til et par lamper. Dermed kunne barna hennes fortsette å gjøre lekser etter at solen gikk ned om kvelden.

– Det var fascinerende å se resultatene på nært hold. Å oppleve at mikrofinansiering er med på bedre livskvaliteten til disse familiene var veldig rørende, sier Christian Halvorsen.

Nytt fond
NMI er i disse dager forøvrig i gang med å sluttføre innhenting av ny kapital til et tredje investeringsfond, Fund III, som retter seg mot Øst-Afrika, India og Sørøst-Asia. I tillegg til de fem eksisterende investorene er også TD Veen i Stavanger blitt med på finansieringssiden.

Last ned Ferdmagasinet her.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.