Rekordmange barn vil forske på fritiden

Forskerfabrikkens sommerskole

Aldri før har så mange barn ønsket å lære om naturvitenskap i sommerferien. - Denne trenden er bra for Norges fremtid og for barnas mestringsfølelse, sier gründeren av Forskerfabrikken Hanne S. Finstad.

På Forskerfabrikkens sommerskole får barn prøve seg som forskere gjennom praktiske eksperimenter. De siste årene har populariteten til sommerskolene eksplodert.

Les mer om Forskerfabrikkens sommerskole

Øker barnas mestringsfølelse
- Det er fantastisk at stadig flere barn oppdager gleden ved å utforske sin egen nysgjerrighet gjennom eksplosjoner og forsøk. Når barna får prøve å feile selv lærer de mye mer. Det hjelper på mestringsfølelsen. Det er gøy også for oss lærere å se at de gleder seg til å fortelle foreldre hva de har lært gjennom eksperimenter, sier Hanne S. Finstad.

Årets sommerskole handler bl. a om geologi, og går under navnet «Glitrende krystaller, skjelettforskning og ville eksplosjoner!». Barna lærer blant annet hva som gjør at vi blir solbrente, og hva som gjør at et fly kan fly. Samtidig vil de utforske fossiler, mineraler og bergarter og lage vulkaner.

Norge dårligere enn Sverige, Danmark og Finland
TIMSS-testen viser kunnskapsnivået til elever fra ulike land i naturfag og matematikk. Resultatet fra 2011 viste at norske elever skåret dårligere i naturfag enn elever fra Sverige, Danmark og Finland.

- Skal Norge kunne møte fremtidens utfordringer må flere barn få en oppriktig interesse for realfag. Praktisk læring gjør at stadig flere får opp øynene for hvor morsomt naturfag kan være, sier Finstad.

Sommerskolen påvirker barnas studievalg senere i livet. I en spørreundersøkelse som ble gjort med støtte fra Forskningsrådet viste at 25 prosent av deltakerne i 2002/03 mente at forskerkursene var viktig for at de valgte fordypning i realfag på videregående skole. 93 prosent sa at de fortsatt er interessert i naturvitenskap.

18 ganger flere deltagere
I fjor deltok over 2800 barn på sommerskolen, en positiv utvikling fra 160 deltagere i 2006. Forskerfabrikken forventer at enda flere unge forskerspirer vil være med på sommerskolen i år, og øker derfor antall kurs fra rundt 40 i 2012 til nærmere 100 kurs i år.

- Det er morsomt at kursene våre har blitt mer populære hos jenter og at stadig flere av barna kommer fra familier uten realfagsbakgrunn. Jeg tror grunnen til det er at vi har spennende praktiske eksperimenter og er mye ute i aktivitet, sier Finstad.

Kontaktinformasjon:
Hanne S. Finstad (fabrikksjef)  
Hanne@forskerfabrikken.no  
908 28 325  

Ian Skattum
Ian@forskerfabrikken.no
477 59 413 

Fakta om Forskerfabrikkens sommerskole:

  • Sommerskolen arrangeres i store deler av landet for barn som skal opp i 5.-7. trinn. Kurset varer i fem dager.
  • Barna gjør eksperimenter med ekte laboratorieutstyr innenfor kjemi, fysikk, biologi og geologi.
  • 9 av 10 foreldre ville ha sendt barna sine på Forskerfabrikkens sommerskole en gang til.
  • Forskerfabrikken ble grunnlagt i 2002 av biokjemiker Hanne S. Finstad. Selskapet jobber med å øke interessen for naturvitenskap og teknologi i Norge. De tilbyr kurs for barn og etterutdanningskurs for pedagoger i barnehage, SFO, og barne- og ungdomsskole.
  • I 2009 ble Forskerfabrikken AS en av de sosiale entreprenørene til Ferd, eid av Johan H. Andresen Jr.
  • Fra 2010 har Forskerfabrikken samarbeidet med Tekna og fra høsten 2012 innledet et samarbeid med First Skandinavia (First Lego League) og Newton-nettverket.
  • VWR, leverandør av laboratorieutstyr og kjemikaler, støtter sommerskolen med laboratorieutstyr
  • I 2013 vil rundt 80 pedagoger og ingeniørstudenter jobbe som kursledere ved en eller flere uker rundt i Norge.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.